Den 15 maj 2022 har jag varit på Zoom-kurs och kvinnors hälsa och hormoner med Marianne Arnström - www.vitalyft.se

Det var mycket bra och intressant och det är skrämmande att man aldrig fått reda på hur viktigt det är för kroppen att få tillgång till progesteron. När jag för många många år sedan började känna att jag inte mådde bra så var det med ganska stor säkerhet progesteron som behövdes i min kropp. 

Progesteron är skyddande på massor av olika sätt, det skyddar hjärta/kärl, skyddar mot bröst och prostata cancer och för tillfället så hjälper det mig att bygga skelett. Östrogen saktar ner "benätarna" som städar bort skadat/dåligt skelettet medans progesteron snabbar på "benbyggarna" som ska stärka skelettet. Att bara ta östrogen innebär att man skjuter bara problemet framför sig medans progesteron tillverkar ett start skelett. 

Vi kvinnor är i stor sett ALLTID östrogen-dominanta (även när vi kommit in in menopaus) och det är nästan alltid som progesteron ska tillföras. Har vi kvinnor en ordentlig ägglossning varje månad med en bra folikel så tillverkas det vid ägglossningen massor av progesteron fram tills mensen kommer, om allt fungerar som det ska så är denna tid efter ägglossningen som att överskölja kroppen med "guld" så den mår bra. 

Kvinnors progesteron börjar minska ganska tidigt, långt innan man kommit in i klimakteriet och orsakar att man inte mår alls bra. Kanske redan i 35-40 årsåldern.

P-piller och andra hormonpreparat gör att du får ännu mindre progesteron och risken för osteoporos ökar för varje utebliven ägglossning. Och när du väl kommer in i menopaus kan det gå raskt utför....

Vill man veta mer om progesteron så kan man kolla på en föreläsning av Dr John Lee som redan tidigt upptäckte att hans kvinnliga patienter behövde progesteron. 

Allt som pratades om på kursen kommer ifrån Dr John Lee. Här finns en mycket intressant föreläsning. Det här borde man vetat om för 30 år sedan så man slapp göra alla misstag med p-piller, hormonspiraler och så vidare. Och man hade förmodligen mått SÅÅÅ mycket bättre de senaste 15 åren. SE OCH LYSSNA PÅ FÖRELÄSNINGEN - ÄR MITT RÅD! GÖR INTE OM SAMMA MISSTAG SOM JAG GJORT.