Allt började med att jag i aug 2021 ramlade av, fick två sprickor i bäcken och sprickor i revbenen. Dessa läkta bra och efter ca 4 veckor var sprickorna i mina mått läkta, däremot fick jag i stället väldigt ont i ryggen. Bad om att detta skulle kollas och då röntgade man svanskotan och sa att det var muskulärt. Rehab lades upp och vägen var lite krokig men i slutet på nov kände jag mig ganska frisk och start. Dino hade ju varit på Kollo och utbildning i 2 månader och kom hem den 25 nov. Efter tre dagars arbete i stallet slutade min rygg att fungera den 2 december. Det var då jag fick min första kotkompression. Hade jag vetat om hur min rygg såg ut skulle jag så klart inte gjort några tunga lyft utan först tränat och stärkt upp ryggen mycket mycket mer. Dec är krokig, kommer upp på benen så småningom och i slutet av dec fungerar det hyffsat bra. Nyårskvällen var ganska bra med lite smärta och jag trodde att det nya året skulle bli att nu blir jag bättre. Men icke, vaknar på årets nya dag och inser att något har hänt i ryggen.... och spiralen snurrar åt helt fel håll..... 😭

 

Vecka 1 - sängliggandes, ambulans varit här, varit på ortopedakuten

Vecka 2 - börjar bli lite lite bättre några dagar då jag kan ligga på soffan, MR 15 jan, nytt bakslag 16 jan nu gör det mer ont igen

Vecka 3 - tillbaka till sängen, hela veckan skit och ont som fan, lö/sö något bättre

Vecka 4 - något bättre duschade och det tog 24 timmar att repa sig från det

Vecka 5
Denna veckan börjar det kännas lite lättare och det börjar kännas som om det har vänt,
Måndag 31 jan
Tisdag 1 feb 
Onsdag 2 feb 
Torsdag 3 feb 
Fredag 4 feb
Lördag 5 feb - börjar med lite lätt träning idag
Söndag 6 feb - fortsätter ed lite lätt träning

Vecka 6
Tränat bra hela veckan - gummiband, gått, tränat trappor, liggandes träning med benen, övat på att stå och gå utan stöd det gick bättre för varje dag
Måndag 7 feb - 5 mg morg/kväll
Tisdag 8 feb - 5 mg morg/kväll
Onsdag 9 feb  - 5 mg morg/kväll
Torsdag 10 feb  - 5 mg morg/kväll
Fredag 11 feb  - 5 mg morg/kväll
Lördag 12 feb  - 5 mg morg/kväll
Söndag 13 feb - 5 mg morg/kväll - står och tvättar händerna och något händer i ryggen

Veka 7
Måndag 14 feb - 5 mg morg/kväll - nyser, han inte hejda, det gör skitont - fan - 
Tisdag 15 feb - 5 mg morg/kväll
Onsdag 16 feb - 5 mg morg/kväll - nu går det utför igen fan fan fan....
Torsdag 17 feb - 5 mg morg/kväll
Fredag 18 feb - 5 mg morg/kväll - har djävlulskt ont och måste tyvärr flytta in i sängen på heltid igen eftersom jag inte kommer upp ur soffan, skriver till 1177, får 5 mg snabbverkande utskrivet.

Lör 19 feb - skitont trots snabbverkande, kan bara kissa 3 ggr/dygn utan att det gör hysteriskt ont att ta mig till toa. Snabbverkande hjälper knappt men jag kan i alla fall ta mig till toa med lite mindre ont - dricker för lite, inte bra...

Sön 20 feb - samma som igår - kan bara kissa på 3 bestämda tider/dygn utan hysterisk smärta 

Vecka 8
Måndag 21 feb - Läkarbesök får fruktansvärt ont när jag är där, får voltarenspruta, den varar inte länge, kvällen är katastrof,  vi bestämmer 10 mg långtidsverkande morg/kväll - började med 10 mg denna kvällen

Tisdag 22 feb - 10 mg långtidsverkade morgon/ 20 mg kväll - det har inte hjälpt ett skvatt, morgon katastrof kontaktar samariten- får lov att ta 20 mg långtidsverkande morgon/kväll i 3 dagar

Onsdag 23 feb - 20 mg morgon/20 mg kväll långtidsverkande - det börjar göra lite nytta, var på benskörhetundersökning på eftermiddagen och fick i alla fall inte lika ont som jag fick i måndags kväll efter det läkarbesöket. Kroppen är trött sov hela förmiddagen, äntligen får kroppen vila lite.

Torsdag 24 feb - 20 mg morg/kväll - det gick lite lättare att ta sig upp ur sängen i morse, sov på förmiddagen, men vid 15-tiden kan jag kliva ur sängen och gå till toa utan att behöva vara rädd, jag var uppe 45 min då. Försöker gå på toa kl 21,15 - det går inte, jag får lägga mig och vänta tills klockan 22,00 då jag ska ta smärtstillande och sedan vänta ytterligare ca 60 min för att jag ska kunna ta mig dit. 

Fre 25 feb - 20 mg morg/kväll - 06,00 - känner att det gör ont och kan inte utan smärtstillande ta mig till toa - måste vänta 1 timme på att smärtstillande ska hjälpa. Det går lite lite lättare att ta mig till toa under förmiddagen och jag klarar till och med att vara uppe på eftermiddagen i ca 2 timmar

Lör 26 feb- 20 mg morg/kväll - 06,00 - känner direkt på att det är lite lättare att röra på mig när jag ska ta mina tabletter. Kan mellan ca 8-9 vara uppe i nästan en timme. Kunde kl 13 gå en sväng och testa min nya rollator, och gå på toa ganska enkelt i mina mått mätt, ska ta smärtstillande kl 14 och i måndags hade det varit omöjligt att utföra detta en timme innan 14,00. Kl ca 15,00 tog jag mig ut till bilen och så körde vi en runda, allt tog ca 1 timme och det känns fortfarande okej, hoppas det fortsätter så. Kvällen löpte på ganska bra eftersom jag kom till toa när jag behöve och var inte rädd.

 
Söndag 27 feb 20 mg morg/kväll - 06,00 -känner att jag kan röra på mig mer innan jag tar smärtstillande. Stiger upp runt halv 8 och tar för första gången på 15 dagar en dusch. Sittande på en plaststol men känner mig i alla fall renare än man gör med tvättlappar. SÅ SKÖNT. Vilar efter detta för det är en rejäl påfrestning, men det går fortfarande okej att gå på toa vid 11-tiden.

Går till till toa och köket för att få fatt på en avokado vid 13-tiden. Är hungrig men mycket mer än så klarar jag inte för tillfället. Men jag är glad att jag kunde göra detta en timme innan kl 14 då smärtstillande ska tas. Orkar även idag ta mig till bilen för att åka en runda, vi är väl iväg ca 1 timme mellan ca 15,15 - 16,15. Det går okej att gå på toa och röra på mig en stund vid 19-tiden, men jag har en sån jäkla tinitus.... och känner mig lite svag och yrslig. Klarar mig ganska bra fram till 22,00.

Vecka 9
Måndag 28 feb 15 mg morgon/20 mg kväll. Provar idag att minska morfinet, tycker inte om det, mår lite illa av det och tappar matlust helt, vi får se hur dagen avlöper fram till kl 22,00. Gick bra att stiga upp 45 efter intag av smärtstillande, var uppe en stund. Var även uppe ca 1 timm mellan 11-12 och det gick bra. Kunde gå på toa nu strax innan smärtstillandekl 14,00 och det är bra, att det är kämpigt är en sak men det ska gå att härda ut. 

Dr ringde enligt avtalad tid, det togs ju flera prover och jag kan se Urat, CRP och SR på 1177 och CRP och SR är förhöjd. Dr sa att allt är bra, han sa att reumtologproverna var negativa men jag kan inte se dom på 1177. Jag har bett om att de ska skickas hem till mig. 
CRP 9 (ref <3) - förhöjd men alltså bra
SR 34 (ref 2-30) - förhöjd men alltså bra
P-Urat 255 (ref 155-400)
Ska bli intressant att se vad resten av proverna visar.
Vi har kvar att få provsvaren från benskörhetsmätningen.
Och jag ska få en MR på mina SI-leder.
I övrigt blir jag förvisad till smärtkliniken.

Tar det lite försiktigare i eftermiddag eftersom jag minskat på morfinet. Än så länge tycker jag det går bra, känns kanske lite lite mer men det är okej, så länge det inte språrar ur... 

Nöjd, kunde ta mig ur sängen 21,15 alltså bara en 45 min innan nytt intag av smärtstillande. Det känns mer än i går kväll men det kan jag ta. 

Tisdag 1 mar 15 mg morgon/20 mg kväll. Förmiddagen och dagen har gått som igår. Dessvärre så knakade ordentligt det i vid sidan om ryggen/höften när jag skulle ta på mig byxor, det är svårt att beskriva exakt var, det gjorde inte direkt ont men var obehagligt och jag är livrädd nu. Ska det börja göra ont igen?? Att det knakar i kroppen betyder ju i vanliga fall inget konstigt men i detta läget är det fruktansvärt jobbigt att uppleva.
Det gick i alla fall bra att vara upp vi vid 18-tiden för att gå på toa och hämta lite mat. Hoppas hoppas och hålla alla tummar och tår på att det bara var en helt naturligt knak.

Var uppe och rastade rollatorn en runda på 20-30 min mellan 19,45 - 20.15. Känns men gick bra.

Onsdag 2 mars 15 mg morgon/ 20 mg kväll- Idag var jag uppe och kissade kl 06.00 innan smärtstillande börjat verka. Det kändes men gick. Jag känner att det som hände igår känns mer i kroppen och än så länge så är det okej. Har varit uppe och rört på mig flera gånger under dagen men jag vågar inte få hopp... blir så besviken vid bakslag. Har tänkt att ligga kvar på denna dosen tills jag vet hur/vad som kommer att hända. Även om jag väldigt gärna vill sänka för matlusten = noll.
När kl var ca 23,30 så hade jag gjort mig i ordning för att sova och när jag la mig så blev jag helt yr i bollen. Tur att jag inte ska behöva stiga upp mer tänkte jag. 

Idag fick jag blommor med blombud, jag blir rörd bara jag tänker på det, så mycket värme och omtanke. Tack Ann <3 

Torsdag 3 mar 15 mg morgon/ 20 mg kväll - Känns ungefär som igår, det gör lite mer ont, det är framförallt lite svårare att rulla upp i sittande ställning och att sitta på toaletten och fixa med det som ska fixas där. Det känns lite som det gjorde i allra första början så jag undrar om det inte var SI-leden som knakade. Har även lite jobbigt att resa mig från sittande men det går. 

Jag försöker gå och röra på mig så mycket ryggen orkar och så ofta jag kan. Det är verkligen tur att jag kan jobba från sängen, annars hade jag blivit helt galen tror jag. Tänk om jag hade behövt bråka med försäkringskassan oxå!!

Matlusten är blääää... inget smakar gott, jag känner att kroppen behöver äta och är hungrig men jag får tvinga mig.

Deppigheten är nog den svåraste delen för tillfälligt, är ofta ledsen men jag har i alla fall kommit på att jag blivit lite bättre, för tillfället i alla fall för jag kan både böla och snyta mig utan att det gör ont nu --- men det är nog i långa loppet morfinets förtjänst :(

Fredag 4 mar 15 mg morgon/ 15 mg kväll- Det går och känns bra mellan 07,00-09,00. Tar smärtstillande kl 10,00 och halv 11 var jag uppe och rörde på mig, då kom det några små hugg i ryggen, får hoppas på att det bara är för att smärtstillande inte hunnit verka ännu. 

Planen är att i helgen minska med 5 mg - får se hur dagen fortlöper, det verkar inte vara några större problem på morgonen så det borde gå. 

Ska även snart boka en tid till naprapaten, så han kan hjälpa kroppen aktivera lite muskler som ska hjälpa till så att jag kan gå/stå upprätt utan att hålla i mig. Det är verkligen helt hopplöst att inte kunna stå rakt upp och ner ens...

Loggar in på 1177 och ser att där finns nya anteckningar och diagnoser.
Diagnos (Åldersosteoporos efter menopausen med fraktur i ländryggen)
Diagnos (Kotkompression som ej klassificeras på annan plats).

Vad fan betyder nu detta då, det ska komma ett brev men eftersom posten kommer mer sällan lär det inte bli förrän nästa vecka. 

Har jag en fraktur i ländryggen? 

Fick brev idag som säger att jag har osteoporos, remiss skickad till medicinmottagningen.

Känns som om det det här är slutet på mitt hästliv, ska jag någonsin våga rida igen, och ta risken att jag kan ramla av igen, vad händer då.... jag kvävs för tillfället.

Lördagen 5 mar 15 mg morgon/15 mg kväll - Minskade och tog 15 mg till kvällen och kl 9,30 känns det fortfarande okej, var uppe och åt frukost sittande i min nya fåttölj som kan resa sig upp för att under lätta när jag ska ställa mig upp och som jag ligga lite tillbakalutad i. 

Det är lika bra att kräka ut allt, min psoriasis blossade upp igen i början av 2020, förmodligen pga pandemi-stress. Nu har de senaste månaderna så har jag även fått i hårbotten och jag har snart inget hår alls kvar...

Jag har ont i min vänstra tå - enligt röntgen så finns där fynd. Jag har förmodligen någon form av reumatisk påverkan i kroppen

Sedan så har jag ju min hashimotos, underfunktion i sköldkörtlen som jag jobbat med sedan -sep 2018. 

Jag är livrädd att magen ska paja pga allt smärtstilande som jag verkligen hatar att äta. Jag har ägnat 3 år åt att rena kroppen och har under den tiden inte ätit smärtstillande utom i nödfall, typ utdragen tand/navelbrock. Nu är allt förstört och jag får börja om på nytt när allt är över.

Men jag fortsätter att rena och stötta kroppen, nu mer än någonsin behövs det. 

Jag fryser hela tiden... men jag rör ju inte på mig knappt alls.

Det har gått 6 månader sedan jag ramlade av, och allt har bara blivit värre och värre för varje månad har det känts som....

Dagen har i alla fall inte varit sämre än i går. Jag har duschat, att det ska vara så jäkla jobbigt att duscha. Är helt utmattad efteråt. Jag har även ätit min kvällsmat sittandes idag. Och det verkar som om det ska gå bra att sänka 5 mg/dygn.  

Söndag 6 mars 15 mg morgon/15 mg kväll. Steg inte upp första gången förrän kl 09,00 idag. Gjorde frukost som tog en halv timme ca. Ryggen kändes okej, det känns som om något har förändrats till det bättre, kanske, vågar knappt uttala det. 

Jag tror att jag för tillfället har en väldigt inflamerad kropp, och eftersom jag i dagslägent inte har alla svar så kan det vara en blandning av hashimotos, psoriasis, artrit, RA, benskörhet osv... Jag har ju sedan - sep 2018 gått in för att rena min kropp och äta rätt mat för min hashimotos och psorisasis som jag vet att jag har, och jag har så klart mått bättre. 
Men stress och trauma triggar ju kroppen och förvärrar både hashimotos och psoriasis, och inte att tala om vad allt smärtstillande gör i kroppen... inte bra. 

Jag började i lördags att i full dos tillföra Barrträdsexrakt, under torsdag och fredag så provade jag bara lite för att se hur jag reagerar. Detta ska i alla fall bara väldigt bra för massor av olika saker och verka antiinflamatoriskt, höja immunförsvaret,  rik på antioxidanter, förbättrar blodcirkulationen, reumatiska besvär, psoriasis.... ja den kostade mig 220 kr för en flaska som är dryg, det är ju bara att prova.... lika väl som att spela på lotto för samma peng. Vem vet, det kanske hjälper och det är nog mer värt än att vinna på lotto faktiskt :) Det är många som vittnar om att det kan hjälpa kroppen fantastiskt mycket....

Dagen har gått bra och den var ialla fall inte sämre än igår....

Vecka 10

Måndag 7 mar 15 mg morgon/15 mg kväll - Kunde sträcka lite på mig i morse, i alla fall benen, så skönt. Innan har det gjort ont bara jag tänkt tanken typ, hela ryggen och kroppen önskar sig en ordentlig sträckning men det får vänta. 

I skrivande stund, 08,00, funderar jag på om det gå att sänka ytterligare 5 mg på morgon ransonen, den ska ju intas kl 10,00 så jag har två timmar att klura på saken. Nä jag väntar lite till. En eller två dagar. Funderade på att ta bort på natten först men kom på att på förmiddagen brukar jag behöva gå på toa och det är en svår övning om man har ont...

Jag kunde idag sitta på sängkanten och knyta på mig omlottkjolen utan att hålla uppe överdelen med ena handen. Det tar ju typ 2-3 sekunder att knyta, kan det inte under hela dygnen men nu kan jag i alla fall ibland. Det gick då rakt inte ens att göra fulltankad... jag är i alla fall inte sämre idag. 

Har även upptäckt att när jag vämer vetekudden så kan jag lyfta ut den från mickron och hålla den ifrån kroppen när jag lägger ner den. Förut var jag tvungen att ha den så nära kroppen som möjligt för att orka, den väger kanske 1-1½ kg.

Förra omgången då jag kunde börja röra på mig lite mer så kanske jag lite för tidigt började försöka att gå utan stöd, det ska jag inte göra denna gången. Jag ska ha stöd tills jag verkligen känner att ryggen och kroppen klarar det.

Tisdag 8 mars 10 mg morgon/15 mg/kväll - Känner att jag kan röra på mig något ledigare i sängen, kan vända på mig lite lättare och jag låg även på sidan åt båda hållen en stund,

Provar på att minska morgon med 5 mg, det har känts bra hela dagen fram till nu, (kl 15,00), ska bli intressant att ser hur det känns i kväll, fortsätter med full dos barrrträdsextrakt.

Bröt ihop en stund idag, fick reda på att jag har kraftig osteoporos i ryggen.... blir ledsen bara jag tänker på vad det kan tvingas innebära. Många drömmar går i kras....! Nu måste jag hitta mod, styrka och energi för att ta mig vidare. Men just nu är det tomt på det kontot....

Det är jobbigt att allt ska mala så jävla långsamt, jag vill ha alla svar nu.

Fick brev idag, bilderna på hur ryggen ser ut, den är som en spagetti typ...

Ja det här verkar ju bara led åt ett enda jävla håll.... jag lär inte kunna ta hand om min häst. Jag har inte en aning om hur frisk jag kan bli och hur lång tid det kan ta. Jag är förkorssad. 

Jag kunde stiga upp och gå på nu vid 21 toa utan större problem, det känns mer än igår kväll men inte värre än att jag kan stå ut. Nu får jag ligga på denna dosen några dagar tills smärtan jämnar ut sig.

Och idag har jag varit mer hungirg!!

Onsdag 9 mar 10 mg morgon/15 mg kväll. En lite liten stund i morse när jag låg och vaknade till så glömde jag bort att ryggen är kass... men sedan åkte man tillbaka till verkligheten med buller och bång. Som tur är så sover jag ju i alla fall, det trista är att jag måste vara vaken till kl 00,00 för då ska jag ta muskelavslappnade. 

Hade lite lite ont i magen en stund på förmiddagen, jag är ju livrädd att magen ska paja och jag får blödande magsår av allt smärtstillande.

Jag är i alla fall inte sämre idag än i går. Varit uppe 30-45 min på morgonen och fixade med frukost. Uppe en liten stund vid 11,30 för att få lite lunch och fixade mat och satt och åt i min stol ca 1 timme. 

Ska var tredje dag försöka ta bort lite smärtstillande.

Kvällen gick ganska bra.

Torsdag 10 mar 10 mg morgon/10 mg kväll. Sovit utan kudde under knäväcken i natt och det var skönt, man blir öm i hälarna av att bara ligga så kudden hjälper till att avlasta. Tänker att det kanske räcker med att ha kudden om dagarna nu.

Testade att gå på toa innan smärtstillande kl 06,00, det gick bra men jag har svårt att böja ryggen så att göra nr 2 hade varit katastorf så det var ju tur att jag inte var nödig. Var uppe 30-45 minuter i morse och fixade. 

Det surrar miljoner tanker om allt möjligt...

Jag är i alla fall inte sämre idag än jag var igår.

Fredag 11 mar: 10 mg morgon/10 mg kväll. Det har gått bra inatt att minska 5 mg. Nu ligger jag på denna nivån 3-4 dagar och så får vi se. Skulle verkligen behöva minska även på diklofenak för det är väl den som är värst för magen, ska snarast möjligt försöka halvera dosen.

Har duschat idag, sambon hemma och har feber så då fick jag passa på, kroppen orkar bara duscha vid 15,30-16,00 tiden. Det gick lättare än förra veckan och gjorde inte lika ont. Så skönt att få känna sig lite renare. Orkade till och med sitta i min fåtölj efteråt. Och idag använde jag min nya frottebadrock, men oj vad tung den var att ta på sig.... nu när man är så jäkla klen. Men den var fluffig och go.

Provar med halva dosen voltaren till natten, vi får se hur morgonen blir.

Lördag 12 mar: 10 mg morgon/10 mg kväll. Det gick bra över natten, tog full dos voltaren i morse. Steg upp vid halv 9-tiden och har sedan varit uppe och rört på mig och suttit fåtöljen totalt ca 2 timmar och det kändes bra när jag gick och vilade ryggen, jag hade inte direkt ont och var inte jättetrött. 

Tror jag ska prova att minska ner till ca lite mer än en halv dos voltaren kl 14.00 och se hur det förlöper. 

Ja man har ju inte turen med sig nu för tiden, nu har sambon fåt covid.... och är det absolut sämsta som kunde hända. Får jag hosta kommer jag förmodligen att hosta sönder ryggen... FAN FAN FAN. Jag boostar i alla fall mig med allt jag kan komma på, och massor av c-vitamin.

Söndag 13 mar: 10 mg morgon/ 10 mg kväll. Vaknade med en kraxig hals och förmodligen feber, tog mitt smärtstillande kl 6,00. Jag vaknade även 2 gg i natt, var till och med uppe och kissade mitt i natten. Det har jag inte varit på flera månader faktiskt.

Jag kraxar och hostar och får upp slem, det går i alla fall fortfarande bra att kraxa och hosta. Hoppas det inte blir mycket värre, jag fyller på med massor av c-vitamin och lite annat blandat bandat.